No heii!

Katsoin leffan The Wolf of Wall Street, jonka on ohjannut Martin Scorsese. Käsikirjoittajana toimi Terence Winter ja ilmeisesti perustuu Belfortin omaelämäkertaan. Pääosassa nähdään Titanicistakin tuttu Leonardo DiCaprio. Sivuosassa pyörii mm. Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jon Favreau, Jean Dujardin ja Margot Robbie. Elokuva kestää 179 minuuttia ja ikärajana tällaiselle elokuvalle vain k-16. 

img4-002.jpg

Jospa koittaisin nyt kirjoittaa suorasanaisesti, sanojen oikeilla nimillä? Kokeillaan. Ja tekstihän perustuu elokuvaan, ei siihen Belfortin kirjoittamaan omaelämäkertaan. 

Lyhyesti sanottuna elokuva kertoo pörssimeklarista nimeltä Jordan Belfort. Todellinen henkilö, joka on ollut olemassa ja yksi hyvä esimerkki shekkiväärentäjä Frank William Abagnalen (tehty elokuva Catch Me If You Can) ohella rikollisista, jotka lopultakin jää kiikkiin rötöksistään. Eli 22-vuotias Jordan "Wolfie" Belfort lähti töihin Wall Streetille ja oppi puolessa vuodessa sitä sun tätä. Potkittiin pellolle, koska firma joka oli ollut pystyssä vuodesta 1899 kaatui. Joten miesreppana haki töitä, kunnes päätti Donnie Azzordin kanssa  perustaa oman lafkansa. Stratton Oakmond. Aloitti penniosakkeista, lopuksi keksi myydä huonosti menestyvien firmojen osakkeita isoille kihoille. Teki rahanpesua, huijauksia yms. ja lopuksi: "Haa! Catch you, Jordan!" Mutta elokuvassa kerrotaan, mitä tapahtui sinä aikana kun hän aloitti Wall Streetillä ja lopulta jäi kiikkiin pahoista teoistaan. Tässä tapauksessa pieni shekkiväärennös malliin Abagnale, on vasta pikku tekijä. Ja ei, pahoilla teoilla tarkoitan nimenomaan pahoja juttuja, miljoonien arvosta kunnon huiputtamista.

img1.jpg

Leffan ikäraja on 15 tai 16, riippuen maasta. Yksi sana: ei. Itse nostaisin sen rajaan 18, sillä en todellakaan usko teini-ikäisten ikätason olevan riittävän korkea elokuvaan. Leffassa näkyi joo paljasta pintaa, josta varsinkin pojat tykkäisivät, mutta siinä näkyi sen verran paljon alastomuutta, huumeita ja seksiä etten usko 16 ikärajan riittävän. Ja ennen kuin kukaan kysyy, niin kyllä - olen yli 18. Enkä ole kukkahattumainen, vaikka täti olenkin. Ideana oli kertoa Jordanista. Totta, elokuva kuitenkin kuvaa työn lisäksi irstailua (mm. huoria, ja niitä näkyi paljon!), huumeiden ja alkoholin sekakäyttöä ja seksiä. Tosin elokuvassa siitä käytetään rohkeampia sanoja. Peittotanssia tuli nähtyä - ja reilustiSamoin sanan "fuck" viljeleminen, noh... sen käyttämisestä tuli Guinnessin ennätys. 179 minuutin leffan aikana sitä sanaa käytettiin 506 kertaa. (Faktasivua en tosin löytänyt, luin sen jostakin.) 

img3.jpg

Toisin sanoen leffassa nähdään Wolfien patologista taipumusta käydä vieraissa (lue: huorissa) vaikka vaimo olisi ollut minkälainen pakkaus. Wolfissa huumeet oli "viivoja" tai pillereitä. Kuitenkin huumeiden vaikutukset kuvattiin mun silmään uskottavasti. Seksiä kuvattiin osin ronskilla tavalla, että tuli ajoittain olo että vähempikin olisi riittänyt tai ettei olisi tarvinnut niiin näkyvästi kuvata. Suomeksi sanottuna, kyllä vain: kunnon ähellystä ja erilaisia äännähdyksiä tuli nähtyä ja kuultua - reilusti

img6.jpg

Leffahan ei kuvaa nykyaikaa, tästäkin tapahtumasta on aikaa. Wolfie aloitti uransa 80-luvulla.  Vaikka elokuva kestikin sen pitkät 179 minuuttia, mulle ei tullut  fiilistä että "hohhoijaa, loppuisi jo". Dome.fin arvostelun sanoja lainatakseni: "Terence Winterin Belfortin kirjan pohjalta muokkaama käsikirjoitus voisi huonomman ohjaajan tekemänä muuttua sietämättömäksi elokuvaksi, mutta Scorsese tekee sen pohjalta kolme tuntia silkkaa neroutta." (arvostelija: Aki Lehti).

Voisinko sen paremmin sanoa? Paitsi, että: alaikäiset voisi jättää tämän leffan hyllyyn odottamaan, kunnes ovat tarpeeksi vanhoja katsomaan reilusti irstailua eli huoria ja heidän kirjaimellista käyttöään, huumeita, viinaa, naisia ja sitä peruskauraa - seksiä

~ Elizabeth

Ps. Kuvat on elokuvan virallisilta sivuilta.