Heip!

Hetki sitten käväisin sukulaisellani kahvilla. Noh, aattelin tietenkin että rupatellaan pintapuolisesti ja juon kahvit plus syön jotakin (mm. sämpylää tai kakkua tms. mitä onkaan tarjolla) minkä jälkeen lähden hilpaisemaan kotiin. 

Olin väärässä.

Totaalisesti. 

Kahvilla juteltiin pintaa syvemmältä ja kahvin jälkeen huomasin sukulaisen selän takana lapsuuteni rakkaan lautapelin. Heitän pääni pantiksi, että kovin monen suomalaislapsen ihaniin ja rakkaihin lautapeleihin ei kuulu tämä. Nimittäin Rummikub, tutummin Rummy. (Ei, se ei ole mikään kaljankittauspeli vaan kunnon lautapeli.) Mainitsin siksikin suomalaisuuden, koska peli on israelilainen numerolaatta-peli ja todella koukuttava. Aivan pakko hehkuttaa sitä. Monen vuoden jälkeen pääsin vihdoinkin pelaamaan mulle kaikkein rakkainta lautapeliä. Nostalginen fiilis tulee. Joskus peliä sai vain Israelista, mutta nykyään peli löytyy ihan vaikka Prismasta.

Pelissä ei ole yhtään elektronista härpäkettä.

Peliin kuuluu lauta (semmoinen pystyssä oleva, jalallinen musta muovilauta) ja liuta muovisia laattoja. Siinä kaikki sääntöjä unohtamatta. Jokaikisessä laatassa on numero, neljä eri väriä plus kaksi jokeria (jotka siis korvaa minkä tahansa laatan). Säännötkin on simppelit, jotka tosin oppii käytännössä helpommin. 

Pelin idea on saada lauta tyhjäksi laatoista ennen muita. Helppoa, ha? Ennen pelin aloittamista laatat sekoitetaan ja sieltä nostetaan laatta. Suurimman numeron saanut aloittaa. Sen jälkeen laatat pinotaan numeropuoli alaspäin seitsemän laatan pinoihin. Jokainen pelaaja saa kaksi pinoa. 

Laatoista muodostetaan pöydälle ryhmät. Katso kuva, jonka härskisti kaappasin netistä.

20150504_110909.jpg

Ennen kuin pöydälle järjestetään ryhmiä, aloittaja katsoo saako hän yhtään ryhmää. Aloittaessa laattojen summan on oltava vähintään 30. Esimerkiksi: punaiset numerot 11,12,13 tai nro 10 punaisena, mustana ja sinisenä. Tämän aloituksen jälkeen ryhmiä voidaan muodostaa ja sekoittaa uudelleen, kunhan varmistaa että jokaisessa ryhmässä on oltava vähintään kolme laattaa. Aloituksen jälkeen numeoroiden summalla ei ole väliä. Jokeri korvaa minkä tahansa laatan (esim. musta 12) mutta korvatakseen jokerin korvaavan laatan (esim. musta 12), laatta tulee ottaa omalta laudalta. 

Mikäli aloittaja ei pysty muodostamaan ensimmäistä numeroryhmää, hän ottaa laattapinosta yhden ja vuoro siirtyy sille, kenellä oli toiseksi suurin luku. Näin jatkuu, kunnes pöydälle on saatu ensimmäinen ryhmä. Pelaaja ei voi sekoittaa ryhmiä ennen kuin on tuonut omalta laudalta ryhmän, jonka numeroiden yhteenlaskettu summa on vähintään 30. Tämä jatkuu, kunnes yhden pelaajan lauta on tyhjä ja näin ollen hän on voittaja. 

Kuulostaa hankalalta, mutta oikeasti on tosi simppeli. Minäkin opin pelin yli kymmenisen vuotta sitten, ja ottaa huomioon, että olin tuolloin noin kymmenen vanha ;) 

~ Elizabeth