Hei!

6vEBglRn_400x400.jpg

Tulipa mieleen jostaa ihmeellisestä syystä kevyen lukemisen kirjat. Tarkotan niitä monen naisen tuntemia Harlequin- tai suomalaisittain Harlekiini- kirjoja. En tarvi ees mitään faktaa todetakseni, että tosi moni nainen on niitä kirjoja lukenu elämänsä aikana. Enkä voi olla kamalan väärässäkään, että myös jotkin äijät on niitä lueskellu. Jos joku nyt on ihan ulalla, niin Harlequinit on romanttisia eepoksia (oikeasti sana ois teos, mutta eepos kuulostaa fiinimmältä). Niitäkin on montaa lajia, kaikkiaan taitanee olla 10: 

Kokoelma : "parhaat - parhaimmista" : näistä en kauheasti osaa sanoa, osa on oikeasti loistavia ja osa on... noh, vähemmän loistavia. Kokoelmissa on mun lukukokemuksen mukaan romanssi- tai viettelyspainoitteisia kirjoja. Kirjailijoiden nimiä en ala hirveästi mainitsemaan, koska ei ole yhtä ainoaa mikä olis ylitse muiden. 

Romantiikka : "Tapaa miehiä, jotka tietävät mitä - ja kenet! - he haluavat. Vahvat naiset, jotka ovat voittaneet heidän sydämensä, eivät tee elämää helpoksi ihailijoilleen. Sarjasta löydät myrskyisiä romansseja, intohimoisia öitä ja upeita rakkauskertomuksia" : kirjoissa on oikeasti miehiä, jotka tietää mitä haluaa ja minkä naisen haluaa ittelleen. Naisista en käyttäisi sanaa vahva... Koska ne naiset on stereotypisesti rakkausromaanin hahmoja: kauniita naisia, joita komeat miehet piirittää ja lopulta mies saa naisen. Kumpikin on ihan sou in löööw! Mä luen näitä, koska mua kutkuttaa lukea mitä kaikkee kirjoihin luodut hahmot on valmiita tekemään että sais ihka oman rakastetun. Kyllä, puhun enimmäkseen miekkosista. Jos saisin vaikuttaa sisältöön, niin naiset vois olla enemmän vahvoja, itsenäisiä! Miekkosilla ois enemmän työtä vallottaa naikkonen. 

Julia : "Rakkautta on kaikkialla. Pitää vain olla tarkkana! Kohtaa pareja, jotka uskaltavat heittäytyä ja jotka tietävät, että kannattaa taistella sen puolesta, mitä sydän haluaa - ja kun on kyse rakkaudesta, mikään vastoinkäyminen ei ole ylitsepääsemätön" : kyllä, oikein kunnon lässytystä! Tykkään lukea, mutta lukemistani sarjoista kenties vähiten kulutettu. Eli oon vähiten lukenu nimenomaa Juliaa. 

Lääkäriromaani : "Pitkiä katseita leikkauspöydän yli, varastettuja suudelmia sairaalan käytävillä... Lääkäriromaaneissa on kaikki tämä ja paljon muuta." : niin no, mä luokittelisin monet Lääkäriromaanit lähinnä Julia- sarjaan, koska sellaista romanttista löpinää kirjoista löytyy. Romanssi kukoistaa, vähän riskialttiimmassa ja vastuullisemmassa miljöössä, eli sairaalassa. Jos mä kirjoittaisin romaanin, mä laittaisin toiseen miljööseen, eli esim. vankisairaala, psykiatrinen sairaala, ensihoito... 

Silk : "Pidit sitten historiallisista romaaneista tai rakkaudesta nykyaikaisessa ympäristössä, tulet taatusti löytämään etsimäsi sarjasta, jossa on kansainvälisten menestyskirjailijoiden kirjoittamia romaaneja. Unohtumattomia kertomuksia rakkaudesta, ystävyydestä ja kaikesta siitä, mikä tekee elämästä elämisen arvoisen" : mä sanoisin, että on ikään kuin sekoitus Juliaa, Romantiikkaa ja Historiallista sekä Viettelystä. Erittäin ihania luettavia, jos haluaa lukea kunnon romanssipainotteisen kirjan! 

Bestseller : "Vauhdikkaita romaaneja kansainvälisesti menestyneiltä kirjailijoiltamme. Tartu tilaisuuteen lukea raflaavia kertomuksia, jotka raottavat ovea pelolle" : ei mitään tietoa, en ole lukenu. Mun mielikuvissa sarjaan kuuluu esim. rikosetsivä joka selvittää onko naisen mies murhattu ja etsivällä alkaa herätä tunteita naista kohtaan. Nainen alkaa katsella etsivää sillä silmällä. 

Paranormal Romance : "Vampyyreja, ihmissusia ja muodonmuuttajia!" : en ole lukenut. Voisin koettaa, kuulostaa mielenkiintoiselta. Kuitenkin sana muodonmuuttaja, eng. shape shifter (välihuomautus, en tiedä miks) yhdistettynä romantiikkaan... Mm... ;) 

Historiallinen : "Unelmoi itsesi menneisiin aikoihin, ja haaveile seikkailuista, pukuloistosta, upeista tanssiaisista, salaperäisistä sankareista... ja suuresta rakastumisesta" : pelkästään sana "historiallinen" riittää mut saamaan tunnelmaan, jossa kuvittelen mielessäni 1800- tai 1900 -luvun skandaaleja, aivan ihania pukuja sekä upeita kartanoita. Ah, mun rakkaus on historiallinen rakkausromaani! 

Viettelys : "Kimallusta ja glamouria, nopeita autoja ja luksusjahteja, suurkaupungin sykettä ja... seksikkäitä miehiä, jotka tietävät kuinka vietellä nainen" : vaihteeksi omaan elämään on kiva lukea kadehdittavan ulkonäön omaavista hahmoita, joilla on kaikkea mitä rahalla ikinä saakaan. Ja sitä intohimon kuvausta, siitä saa lukea! Jos voisin vaikuttaa, niin nainen vois olla se varakkaampi ja mies vois olla köyhä kuin rotta!

Prélude : "Itke, naura ja nauti kirjojen parissa!" : ei hajuakaan.

Muutama peruselementti

Miehet - liki poikkeuksetta komeita tai vähintään sen näköisiä, että ne vie naisilta jalat alta. Lihaksikkaita, aina! Rikkaita, varakkaita ja tai sitten kirjan aikana saa hirveen ison perinnön. Omistaa yleensä ison imperiumin, liittyen joko lehtitaloon, media-alaan tai hotelleihin. Järki pelaa aina veitsenterävästi, ei ikinä mielenterveyden kanssa ongelmia. Ainoot ongelmat liittyy keskittymiseen, mikä taas johtuu naisista. Tyypillinen: mies jahtaa naista, kunnes saa hänet itselleen. Ajelee hienoilla autoilla, joissa on useesti autonkuljettaja. Palkollisia on julma määrä. Suhteet perheeseen joko hirveen hyvät tai ne on katki. Ideana on käytetty myös sijaisperhettä. Ei ikinä ole huume- tai muuten epämääräistä taustaa. Käyttää pukua. Kämppä on luksuslukaali.

Naiset - liki aina hyvännäköisiä, yleensä ilman laseja. Heillä ei grammaakaan ylimääräistä, aina muodot oikeissa kohdissa. Iho miltei aina "maidonvalkea", hiukset ruskeat, vaaleat tai punaiset. Mustahiuksisia ei kauheasti ole tai muutenkaan erilaisia hiusvärejä. Meikki aina moitteeton. Käyttää jakkupukua! Työpaikka on aika nuhjuinen, kunnes mies pelastaa sen tai ääripäässä hirveän hyvä työpaikka. Entiset puolisot liki aina puolihulluja. 

Suhde - syntyy yleensä työntekijän ja -antajan välinen. Alkaa aina intohimosta tai naisen kauneudesta. Kuinka nainen herättää miehiset vaistot tai mies herättää naisen vaistot, mutta niille ei tehdä mitää.

Ikä - mies noin 28 - 42 ja nainen 23 - 32, suunnilleen.

Tyypillisiä piirteitä - mies on työnantaja ja nainen työntekijä. Nainen muuttuu kauniimmaks jossakin ajassa ja yhtäkkiä mies alkaa jahtaamaan häntä. Jos naisella on mies,tulee helppo ero ja uusi mies astuu kuvioihin. Intohimo roihahtaa, nainen saattaa tulla paksuksi ja heti naimisiin. Naimisiin pari päätyy väistämättä, aivan sama vaikka nainen ensin kieltäytyisi. Mies saa aina tahtonsa läpi. 

Tyypillisin piirre johon lasketaan myös historialliset - kirjan alussa esiteltävät hahmot eli nainen ja mies, päätyvät aina yhteen. Siihen ei ole mitään poikkeuksia. 

Jos mä kirjoittaisin? 

Kyllä, oon haaveillu kirjoittavani jonkin romanttisen teoksen. Mulla ei vain ole hajuakaan, millainen siitä tulis. En tiiä, kirjoittaisinko siitä samanlaista kuin Harlequinit ovat? Vai erilaisen? Toisaalta kutkuttais heittää Harlequinin säännöt häränpyllyksi! Että esim. mies on suhteellisen karsea, mutta vaikkapa silmät olis kauniit. Riuku tai sohvaperuna. Luonteena narsisti, työnarkkari, pettäjä... Työpaikalla ei voisi kehua ja asuntona yksiö. Autona olis tyyliä Toyota tai Nissan. Nainen puolestaan olis eri kategoriaa, kuin yleensä: ei meikkiä tai sotamaalaus, hiukset kaikkea muuta kuin vaaleet tai ruskeat. Ylipainoinen tai liian lauta. Luonteena ärsyttävä, liian ujo, jäkättävä... Tätä vois jatkaa loputtomiin, mut mä lopetan sen tähän. En sanoisi tälle(kään) projektille ei ;) 

Olis aika mielenkiintoista ja inspiroivaa... Varsinkin minä-kertojana.

"Tulin töistä kotiin ja arvaa, mitä se muija oli sillä välin tehny kun tein duunia? No ***** se oli menny sillä välin tsekkaa jotain turhaa roinaa, mitä se aina kantaa himaan. Mä vihaan sitä! Vois heittää akan pellolla ja ettii joku sähäkämpi pimatsu..." 

"Taas se äijä on ylitöissä muka! **** minä sanon, se taas on pettämäs mua jonkun horatsun kanssa! **** mä kostan sille ukolle! Hmm... mitäs tekisin sillä välin. Ei aina jaksais saarnata... Äh, hitto. Mä lähen kylille vähän hummailee..."

Ja ennen kuin kukaan sanoo mitään noista minä- kertojajutuista, niin kerrottakoon... kirjoitin ne samalla kun kuuntelin Jann Wilden Last Saturday in Gaza- biisiä... 

~ Elizabeth